About

Câte ceva despre mine

Ma numesc Mihai Oara, locuiesc în Statele Unite în Carolina de Nord si sunt de profesie inginer de soft.

Nu sunt „teolog” si nu sunt „om de stiinta”, dar subiectul acestui blog, relatia dintre stiinta si credinta, m-a preocupat din copilarie. Educat în anii comunismului în România, am fost asaltat de propaganda ateista, care încerca sa ne convinga de naivitatea credintei crestine. În timp ce  multi colegi erau fie receptivi, fie indiferenti la aceasta propaganda, pentru mine ea a fost un stres continuu, pentru ca era însotita de un anumit grad de persecutie împortiva credinciosilor. Mama mea era crestina baptista si eram profund ofensat când profesorul de biologie facea glume proaste cu privire la prostia baptistilor.

Am crezut ca un copil în Dumnezeu, dar în anii adolescentiei mi-am revizuit convingerile si pe nesimtite am devent ateu. În acelasi timp am devenit pasionat de matematica si fizica si visul meu era sa devin matematician. Visam chiar sa scriu odata o carte care sa demonstreze matematic imposibilitatea unui Dumnezeu. Se parea ca Marx l-a învins pe Hristos.

La douazeci de ani toate aceste idei s-au prabusit, când brusc m-am întors înapoi la credinta crestina. Aceasta intoarcere m-a silit sa-mi reconsider felul în care priveam raportul dintre stiinta si credinta. Luni si apoi ani de zile mi-am recladit sistematic ideile cu privire la acest subiect. În anii 70, când eram student la Matematica în Bucuresti, am colaborat cu un grup de crestini evanghelici care organizasera un adevarat seminar crestin ascuns autoritatilor comuniste. Am ajuns astfel în contact cu Jody Dillow, care era adptul teorie ”pamântului tânar”, conform careia creatia nu este mai veche de 6.000 sau 10.000 de ani. AM colaborat chiar cu el, rezolvând ca matematician o ecuatie diferentiala care ar fi descris evolutia apelor din atmosfera înainte de potop.

În 1979 am absolvit Facultatea de Matematica de la Universitatea Bucuresti, iar în 1980 am emigat în Statele Unite. Nu am avut oportunitatea sa-mi împlini visul de a deveni un ”om de stiinta”, studiind în schimb stiinta computerelor la New York University si devenind apoi inginer de soft. Am ramas însa preocupat de orice aspect al stiintei relevant pentru credinta si am continuat sa citesc articole si carti pe acest subiect.

În anul 2000, împreuna cu restul familiei am revenit la Biserica Ortodoxa, în care fusesem de altfel botezat ca prunc. Aceasta a avut mai departe o influenta asupra ideilor mele despre raportul stiinta – credinta, pentru motive pe care sper sa le explic cândva pe acest blog.

Un gând despre „About

 1. Bună ziua.

  Interesant. Și eu de cca 5 ani am ajuns geocentrist si creaționist.

  E un site interesant pentru credincioși, mai ales pentru cei care au o înclinație spre știință. Din păcate oamenii de știință sunt mânați de alte lucruri. Și dacă le veți demonstra matematic existența Lui Dumnezeu, ei tot nu vor fi cu luare aminte.

  Cu privire la demonstrații, Dumnezeu există fie și numai pentru că practica demonstrează existența unor legi. Tăria și inflexibilitatea legilor fizice, matematice etc arată că lumea este clădită și luată în seamă.

  Matematica este clădită cu ea și pe ea. Am putea să zicem că este umbra unui înger.

  Doar așa de dragul filozofiei (teologiei) puteți să îmi prezentați un punct de vedere dacă constructul matematic s-ar prăbuși? Dacă de mâine suma unghiurilor dintr-un triunghi ar fi alta? Dacă nu ar mai exista funcții bijective?

  Totuși, ce ține matematica în picioare? Și cum ar fi lumea pentru ca matematica să nu mai stea în picioare?

  Este evident că nu doresc sa fac din matematică un idol, dar vreau să spun că existența ei arată că umbra Lui Dumnezeu cade pe pământ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s