Planeta unică (1)

2 Reg.22.36:  Doamne, Tu mă aperi cu scutul Tău izbăvitor

Solar_Flare Pe 12 octombrie, 2014, observatoarele NASA au detectat o enormă erupție solară. Erupțiile solare sunt explozii enorme în care soarele aruncă în spațiul cosmic cantități enorme de gaz și radiații. De pe pământ, erupția apare ca un filament care se întinde pe jumătate din circumferința soarelui, și are milioane de kilometrii în lungime.

A existat o anumită îngrijorare că această erupție ar putea afecta planeta noastră. Cu toate că anumite efecte ale erupțiilor solare sunt uneori simțite pe pământ, ele nu prezintă un pericol real. Motivul este că atmosfera pământului blochează radiațiile solare.

Soarele este cel care furnizează atât căldura care menține apa în stare lichidă, cât și lumina folosită în fenomenul de fotosinteză. În absența unor condiții speciale, același soare ar putea să distrugă viața în cel puțin trei feluri.

  • Dacă pământul s-ar afla prea aproape de soare, temperatura de la suprafața planetei ar fi prea mare pentru menținerea vieții. Două planete din sistemul solar sunt mai aproape de soare decât pământul. Temperatura de la suprafața planetei Mercur este de 465° C, iar cea de pe suprafața planetei Venus este de 460° C. Celelalte planete au o orbită exterioară celei a pământului. Pe Marte, temperatura la suprafață variază între -140° C și +20° C. Jupiter nu are o suprafață (fiind o planetă gazoasă) dar la partea superioară a norilor temperatura este de -145° C. În același fel, pe Saturn temperatura este de -175° C, pe Uranus -224° C, iar Neptun -218° C.În timp ce distanța față de soare nu este singurul factor care determină temperatura la suprafața planetei, ea are totuși o influență hotărâtoare.
  • Radiațiile solare din spectrul ultraviolet sunt dăunătoare vieții. Ele pot crea cancer, cataracte sau alte probleme de sănătate. Stratul de ozon din atmosferă este cel care captează aceste raze periculoase, ferindu-ne pe noi de efectele lor dăunătoare.
  • Vântul solar este un flux de particule încărcate electric, emise de atmosfera superioară a soarelui. Acest flux ar putea în timp să distrugă și să îndepărteze atmosfera pământului, și în cele din urmă chiar și apa de la suprafața planetei. Se crede că vântul solar ar fi cauza lipsei atmosferei și a apei pe planete Marte, care în urmă cu miliarde de ani ar fi avut o atmosferă și oceane asemănătoare pământului.
    Magnetic_Field
    Motivul pentru care pământul nu a avut soarta planetei Marte este că planeta noastră – spre deosebire de Marte – este apărată de câmpul ei magnetic. Acest câmp magnetic (care printre altele ne ajută să navigăm cu ajutorul busolei) creează un scut care deviază vântul solar. Câmpul magnetic al pământului este creat de mișcarea de convecție a magmei din interiorul planetei.

Vedem deci trei aspecte ale planetei noastre, aspecte care favorizează viața: distanța față de soare, stratul de ozon și câmpul magnetic al pământului.

Întrebarea este dacă aceste condiții favorabile sunt cauză determinantă sau parte a unui plan inteligent, sau amândouă în același timp.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

JURNAℓ SCOȚIAN

Ioan-Florin Florescu, preot misionar

Fr. Andrew Stephen Damick

Neither polemic nor compromise, but engagement

Thoughts on Life, Science and God

A collection of articles on themes related to contemporary life, science and spirituality

Adrian Sorin MIHALACHE

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Chibzuieli

Să stăm strâmb şi să chibzuim drept:

Gânduri despre știință și credință

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

Persona

Blog of Danut Manastireanu

OrthodoxNetwork Blog - In Defense of Truth and Righteousness

“Not only for every idle word must man give an account, but for every idle silence.” ~ St. Ambrose

BioLogos

Ce semnificatie are pentru mine știința secolului XXI

%d blogeri au apreciat: